Deprem Raporu

Deprem Raporu

Türkiye sahip olduğu birçok fay hattı ile dünya üzerindeki aktif bir deprem ülkesi olduğu için deprem riski, ülkenin dört bir yanında tehdit unsuru oluşturmuştur. Bu bağlamda yapıların, güvenlik amaçlı deprem riskini belirlemek adına deprem raporu almaları önemlidir. Depreme karşı önlem alarak can ve mal güvenliğini adına daha sağlam bir adım atmak faydalı olacaktır.

Depreme dayanıksız, denetimsiz yapıların deprem faktörü göz önünde bulundurulduğunda yıkıcı etkisinden sakınmak için bu deprem riskli binalar belirlenir. Bu binaların risk teşkil ettiğini belirten çalışmaya ve rapora da deprem raporu denir. Özellikle fay hattı üzerinde veya yakınında bulunan bir yapınız mevcutsa deprem raporu mutlaka almanız gereklidir. Deprem testi raporu sonucuna göre yapınız depreme dayanıklı değil ise, depreme karşı güçlendirme ya da kentsel dönüşüm kapsamında binanızı yıkıp yeniden inşa edebilirsiniz. Yapılan çalışmalar sonucu yapı daha sağlam hale gelir ve depreme karşı önlem alınmış olur.

Depreme karşı alınması gereken önlemler için ise belirli testler gereklidir. Deprem dayanıklılık testi ile binalarınızın depreme karşı ne kadar dayanıklı olduğunu öğrenebilirsiniz. Şirketimiz uzman teknik kadrosu ile deprem raporu, bina güçlendirme ve kentsel dönüşüm hizmetleri sunmaktadır.

Deprem Raporu

DEPREM TESTİ RAPORU HAKKINDA DETAYLI BİLGİ VE HİZMET ALMAK İÇİN…

Deprem Raporu Nasıl Alınır?

Deprem raporu alırken başvuru öncesinde yapılması gerekenler;  başvuru yapmak için gereken evrakların öğrenilmesi ve dosyada eksiksiz bir şekilde tamamlanması gereklidir. Bu raporu elde etmek için özel olarak yetkilendirilmiş firmamıza başvuru yapabilirsiniz. Firmamız; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca deprem raporu hazırlamak üzere yetkilendirilmiş bir kuruluştur.

Deprem raporu için başvuru yaptığınız zaman, 3 farklı sonuç ortaya çıkar ve bunlar; binanın depreme karşı dayanıklı olduğu veya binanın deprem riskli olduğu ve önlem alınması gerektiği, son olarak binanın ciddi anlamda riskli olduğu ve depremde göçme tehlikesinin bulunduğudur.

Deprem Raporu Alırken Gerekli Evraklar

‘Deprem raporu nasıl alınır?’ sorusuna cevap bulduktan sonra ki aşama, deprem raporu alırken gerekli evraklar nelerdir konusu için aşağıdaki sıralamadan yararlanabilirsiniz:

  • Değerlendirilmesi istenen binanın statik ve mimari projeleri, 
  • Daha önce elinizde binaya ait teknik raporları,
  • Binanın bağlı olduğu belediye veya tapuda herhangi bir proje yok ise, ekiplerimiz tarafından bina röleve projesi hazırlanacaktır,
  • Hak sahibine ait tapu fotokopisi, başvuru dosyanızda olmazsa olmaz bir evraktır.
  • Yapı sahibinin kimlik fotokopisini de gereklidir.Deprem Raporu

Deprem Raporu Hazırlanırken Yapıda Gerçekleşen Aşamalar

Deprem raporu için binada yapılan çalışmalar ve rapor aşamaları aşağıda adım adım verilmiştir:

  • Binanın mevcut projesi var ise bina projesine göre yerinde kontrol edilir.
  • Bina projesi yoksa binanın taşıyıcı sistem rölevesi tarafımızdan çizilir.
  • Bina taşıyıcı kolonlarından karot ile örnekler alınıp; bina beton dayanım belirlenir.
  • Röntgen cihazı ile kolon, kiriş ve perde demirleri tespit edilmektedir.
  • Binanın oturduğu alan için zemin etüd raporu hazırlanır.
  • Bina taşıyıcı sistemi bilgisayarda 3D modellenip gerekli deprem hesaplamaları yapılarak bina deprem riski belirlenir.

Tüm bu süreçleri doğru ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirmek adına bakanlık tarafından yetkilendirilmiş firmamız, deprem analizi ve raporu hizmetlerini sizlere sunmaktadır.