Kentsel Dönüşüm Kredisi
Kentsel dönüşüm denildiğinde hak sahipleri tarafından akıllara en çok takılan konu kentsel dönüşüm kredisi konusudur. Hak sahiplerinin girdiği bu süreçte ikamet edilen konutlarından ayrılması ve bu konutlarını bu sürece sokmalarının maddi masraflarını karşılaması gerekmektedir. Ancak ne kadar zorunluluk haline gelse de maddi koşullardan dolayı kentsel dönüşüm süreçleri ne yazık ki ertelenmekte ya da hiç başlanılmamaktadır. Ancak birçok kişinin haberdar olmadığı konu ise devletin yaptığı düzenlemeler doğrultusunda bankalarca hak sahiplerine kentsel dönüşüm kredisi imkanının kolay bir şekilde tanınmasıdır.
Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında doğal afetlere karşı dayanıksız ve ekonomik ömürlerini tamamlamış yapıların tespit edilerek dönüşüm süreci içerisine girmesi için bakanlık tarafından lisanslandırılmış kuruluşlara başvuru yapılarak riskli yapı tespitinin yapılması, riskli yapı onayı ile devletin bina yapımı amacı ile verdiği kredi türüne kentsel dönüşüm kredisi denmektedir. Afet riski taşıyan alanların veya yapıların kentsel dönüşüme girmesi için 6306 Sayılı Kanunun 7. Maddesi ile birlikte, risk taşıdığı saptanan yapıların dönüştürülmesi için kullanılan kentsel dönüşüm kredisi uygun faizler ve ödeme yöntemleri ile hak sahiplerine kullandırılır. Kentsel dönüşüm kredi tutarları her yıl T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenmektedir. Şirketimiz riskli yapı tespiti, kentsel dönüşüm ve bina güçlendirme hizmetlerini vermektedir.
KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ VE HİZMET ALMAK İÇİN…
Kentsel Dönüşüm Kredisi Kimler Tarafından Kullanılabilir?
Kentsel dönüşüm kredisi; riskli olarak tespit edilmiş yapının yeniden inşa etmek isteyen kat maliklerince veya riskli binadaki hak sahibinin talep etmesi üzere farklı bir binadan gayrimenkul almak isteyen hak sahibine ve en az bir yıldır riskli yapıda ikamet ettiğini ispat eden kiracılar tarafından gayrimenkul satın almak için kullanılabilir. En baştan belirtmemiz gerekir ki kentsel dönüşümde hak sahipleri ve kiracı olan kimselere devlet tarafından verilen kira yardımı veya faiz desteklerinden yalnızca biri kullanılabilir.
Enerji verimliliği yüksek binalara daha fazla faiz indirimi yapılırken genel olarak devlet desteği ile alınacak olan kredi içerisinde konutlar için %4 faiz indirimi uygulanırken işyerleri için bu oran %3’tür. Konutlar için azami olarak 10 yıl, işyerleri için ise 7 yıl vadeye kadar verilen kredi yalnızca TL cinsinden kullanılabilir.
2022 yılı için Bakanlığın belirlediği kredi azami tutarı 400 bin TL lup, birden fazla gayrimenkul sahiplerine ise bu miktar 2 milyon TL’ye kadar çıkar. Unutmamak gerekir ki kentsel dönüşüm kredisi kullanan kişiler noter harcı ile birlikte banka sigorta vergisinden de muaftırlar. Riskli yapı tespitinde bulunmuş ve riski onaylanmış kişiler yapılarını boşalttıktan sonra 1 yıl içerisinde ilgili bankalara başvurur.
Bunun ardından banklar bu kişilerin bilgilerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na göndererek faiz desteği onayı talep eder. Bakanlıktan gelecek onay talebi üzerine kentsel dönüşüm kredisi kullanılabilir. Unutmadan açıklayalım, kentsel dönüşüm kredisi almayı düşünen kişiler; Ziraat Bankası, Finans Katılım Bankası, Garanti Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Akbank, Ziraat Katılım Bankası, İş Bankası, Halkbank, ING Bankası, Alternatif Bank, Denizbank, QNB Finansbank, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Emlak Katılım Bankası, Yapı Kredi Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası, Vakıfbank ve Şeker Bank’a kısaca Bakanlık ile kredi anlaşması olan tüm kamu ve özel bankalara başvurularını yapabilirler.