Kira Yardımı Şartları

Kira Yardımı Şartları

Kentsel dönüşüm bilindiği üzere deprem riskli, eski, hasarlı,  depremde can ve mal kaybına neden olabilecek binaların yıkılıp yeniden yapılması sürecidir. Bu süreçte devlet hak sahiplerine kentsel dönüşüm kira yardımı desteği vermektedir. Vatandaşların bu süreçte mağdur olmamaları için yeni bina yapıldığı süreçte 18 ay boyunca devletin vermiş olduğu desteği kullanabilmesi için kentsel dönüşüm kira yardımı şartları kapsamında neler yapmaları gerektiğini bilmeleri gerekmektedir. Aksi halde devletin bu desteğinden yararlanamazlar. Bu konuda mağduriyetlerin yaşanmaması adına bunun gibi destekler ve yardımlar hakkında detaylı bilgi almak için kentsel dönüşüm danışmanlık hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.

 

 

 Kira yardım şartları

Kentsel dönüşüm kanunu kapsamında yer alan birçok yapı veya bölgelerin kira desteği alabilmesi için ilgili kanunda ve yönetmeliklerce belirlenen kira yardımı şartları bulunmaktadır. Öncelikle alınmak istenen kira yardımı için bağlı olduğunuz Belediye Kentsel Dönüşüm, İmar Müdürlüğüne veya T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüklerine başvuru yapmak gereklidir. Başvuru sırasında kira yardımı almak istediğiniz yapının deprem riskli olduğuna dair riskli yapı tespit belgenin yanınızda bulunması önemlidir. Kira yardımını riskli olduğu tespit edilmiş binalardaki hak sahiplerine verilmektedir. 

6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanuna kapsamında riskli olduğu tespit edilen binalar kentsel dönüşüm çerçevesinde ele alınır ve yıkılıp yeniden inşa edilir. Kentsel dönüşüm kanunu kapsamında yeniden inşa edilecek binadaki hak sahipleri devletin vermiş olduğu kira desteğinden yararlanmaları için  kira yardımı şartları sağlamaları gerekmektedir. Burada amaç riskli binadaki yapı sahipleri ile kiracı vatandaşların mağdur edilmemesi için kentsel dönüşüm proje kapsamında kira yardımı desteği verilmesidir. Bu sayede kira yardım kapsamında binada bulunan hak sahiplerine 18 aylık kira yardım desteği verildiği gibi kiracılara da taşıma yardımı verilir. 

Bu süreçte birçok önemli aşama vardır. Gerekli belgelerin toplanması, başvurunun yapılması, binanın riskli olduğunun tespit edilmesi gibi işlemlerin hepsi bu süreçte karşınıza çıkacak konulardır. Bu dönemde yıkılma sürecinden sonra ise binada yaşayan kişilere 60 günlük bir süre tanınır. Bu süreçte binada yaşayan kişilerin kendilerine yeni bir ev bulması gerekmektedir. Bu aşamada da devlet desteğinden yararlanmak için gerekli başvuruların yapılmış olması gerekmektedir. Geçtiğimiz yıl İstanbul, Ankara ve İzmir’de yaşayan kişilere kira yardımı olarak 18 ay boyunca 1.150 TL yardım yapılmıştır. Bu bütçe her sene Bakanlıkça belirlenmektedir son kira yardımı tutarları için bakanlık web sayfasını ziyaret edebilirsiniz. değişmektedir. 

KİRA YARDIMI ŞARTLARI HAKKINDA DETAYLI BİLGİ VE HİZMET ALMAK İÇİN…

Kentsel Dönüşüm Başvuru Belgeleri

Kira yardım desteği almak için öncelikli için kentsel dönüşüm başvurusunu yapmaktan geçiyor. Kira yardım şartları için gerekli olanları listeleyecek olursak:

  • Hak sahibinin riskli yapı olarak belirlenen yapıda ikamet ettiğini gösterir belge;
  • Riskli tespit edilen binayı tahliye ettiğini gösteren eski ve yeni ikamet adresini gösteren İl- İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünce alınacak imzalı adres bilgileri gereklidir.
  • Yapının yıkıldığına dair belge de bu süreçte isteten önemli belgelerdendir.
  • Riskli yapı tespit raporu sonucunda belirlenen adres ile uyum bulunan hak  sahibinin adına kayıtlı, internet sistemi üzerinden riskli yapı adına alınan yapı kimlik numarasının tarihinden önceki son üç ay veya sonraki üç aydan herhangi birinin elektrik, su, doğalgaz, internet hizmetleri ile ilgili bir fatura lazımdır.
  • Kira yardımı ödemeleri için Ziraat Bankası, Halk Bankasında hak sahibine ait Banka Hesap bilgileri

Bütün bu aşamalar için ve aklınıza takılan tüm sorular için firmamızla iletişim sağlayarak almak istediğiniz kira yardımı şartları hakkında her şeyi öğrenebilirsiniz.

 Kira yardım şartları

Kentsel dönüm kira yardımı şartları için de şunu söyleyebiliriz ki; kira yardımı, her il ve hatta ilçesine göre farklılık gösteriyor. Büyükşehirlerde yaşayanlar kentsel dönüşüm kapsamında yer alan bölgeler veya yapılardaki vatandaşların başvuru ve işlemleri sonucu aldıkları kira yardımı diğer kentlere kıyasla daha fazladır. Kira yardım şartları çerçevesinde vatandaşın mağdur edilmemesi asıl önemli noktadır. Güncel kira yardımı tutarları T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafında her yıl Tefe Tüfe oranlarına bağlı olarak belirlenmekte ve bakanlık web sayfasında paylaşılmaktadır.