Deprem Risk Analizi

Deprem Risk Analizi

Deprem, gerekli önlemler alınmadığında geri dönülemez kayıplar vermemize neden olabilecek bir doğa olayıdır. Deprem risk analizi bu bakımdan önem arz eder. Ülkemiz konum itibariyle pek çok şehir ile deprem riski altında olan bölgeleri içerir. Dolayısıyla elimizden gelen tüm önlemleri almak olası bir deprem riskine karşı tedbirli olmak gerekir.  İçinde barındığımız yapılar, zaman içerisinde yıpranır, dayanımları azalabilir. Binalarımızın yıpranması, hasar alması gerçekleşebilecek olan depremlerde kötü sonuçlara sebebiyet verebilmektedir. Deprem risk analizi, binalarımızın depreme karşı uygunluğunu anlamak ve gerekli önlemleri almak için iyi bir adımdır. Şirketimiz uzman teknik kadrosu ile deprem analiz raporu, bina güçlendirme ve kentsel dönüşüm hizmetleri sunmaktadır.

deprem risk analizi

DEPREM RİSK RAPORU ANALİZİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ VE HİZMET ALMAK İÇİN…

Deprem Risk Analizi Nedir?

Depreme karşı tedbirlerde iyi bir yöntem olan deprem risk analizi depremle ilgili tehlikelerin konuya ilişkin diğer verilerle birlikte incelenerek yapının deprem riski olasılığın ortaya konulmasıdır. Deprem fay hatlarının üzerinde veya yakınlarında olan ya da yalnızca yaşı büyük olan yapılarda binanın durumuna yönelik analizler yapmak önem taşımaktadır. Deprem risk analizi, profesyoneller tarafından gerçekleştirilerek size güvenilir bilgi sunan bir yöntemdir. Bu analiz ile binanın deprem riskli olup olmadığını, binanın deprem riski var ise bu riskin ne kadar kötü olduğunu ve binanın deprem güvenli olması için neler yapılması gerektiği de dahil olmak üzere belirlenmektedir.

Deprem Risk Analizi Aşamaları Nelerdir?

Depreme karşı oldukça önemli veriler elde etmeye yarayan deprem risk analizi tespitinde belirli aşamalardan geçilir. Binanın halihazırda elde olan tüm projeleri üzerinden inceleme yapılır. Yapı üzerinde zamanla oluşmuş kasti veya kasti olmayan hasarlar gözlemlenir ve tespit edilir. Taşıyıcı sistemlerden numune alınır ve laboratuvar ortamında incelemeye tabii tutulur.  Binadaki taşıyıcı elemanların durum tespiti yapılır. Yine bir taşıyıcı eleman olarak karşımıza çıkan demirlerde paslanmalar, kesitteki azalmalar belirlenir. Binanın temel sistemi tespit edilir ve binanın bulunduğu arsaya yönelik zemin özelliklerinin yer aldığı zemin etüt raporu oluşturulur. Bu verilerin katkıları ile bina taşıyıcı sistemi bilgisayar ortamında modellenir. Deprem performansının ölçülmesi gerçekleştirilir.  Bu gibi aşamalar aracılığı ile deprem analizi raporu sunulur. Elde edilen analiz ile binanın bundan sonraki süreci hakkında kolayca karar verilebilir.

deprem risk analizi

Deprem Risk Analizi İçin Nereye Başvurmak Gerekir?

Konusunda uzman, iyi referanslara sahip, yeterlilik belgesi bulunan deprem konusunda tecrübeli şirketlere yapının deprem risk analizi yaptırılabilir. Risk analizi önceli resmî kurumlardan  belediye veya tapu gibi binanın projelerinizi temin etmek önemlidir. Belediye arşivinde proje yok ise binanın projesi tapu arşivinde bulunabilir. Deprem analizi için şirketimize başvuru yapmanız halinde bina projeleri, tapu fotokopisi, nüfus cüzdanı fotokopisi gibi belgeleri iletmeniz yeterli olacaktır.

Özel bir firma ile anlaşırken firmanın kadrosunun profesyonel kişilerden oluşup oluşmadığına bakmak gerekir. Firmanın güvenirliği hakkında bir araştırma yapmak kötü sonuçlardan kaçınmanız için gereklidir. Şirketimiz, bu konuda endişelerinizi giderecek profesyonel kadroya ve güvenilirliğe sahiptir. Belirtmekte fayda vardır ki deprem risk analizi, şirketimize yönelttiğiniz talebiniz doğrultusunda sadece bilgi edinmeniz için de yapılabilir. Depreme yönelik yapılan testler ve bu testlerden çıkan sonuçlar doğrultusunda resmi işlemlere başlayabilmenize olanak sunar.