Deprem Testi Nasıl Yapılır?
Geçmişten günümüze ülkece yaşadığımız deprem felaketleri ve buna bağlı olarak içimizi yakan can ve mal kayıpları karşısında akıllara muhakkak ‘ deprem testi nasıl yapılır ? ’ sorusunu getiriyor. Maalesef deprem sıkça maruz kaldığımız doğal afetlerden birisidir. Ayrıca ülkemizin birçok bölgesinde de depreme karşı dayanıklılık tespiti yapılmayan çok sayıda bina ve yapı bulunduğu aşikardır. Binaların deprem güvenliğinin tespiti için yapılması gereken şey muhakkak deprem testidir.
Daha önce hiç yaptırmadıysanız dahi ‘ deprem testi nasıl yapılır ? ’ diye endişelenmenize gerek yok. Çünkü yapılacak test sonucunda eğer binanız riskli çıksa bile firmamızdan destek alarak binanızın güçlendirilmesi veya kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi konularında ilgili çözümlerin uzman ekibimiz tarafından sunulmasını talep edebilirsiniz.
Şüphesiz deprem anında yapılacakları bilmek hayat kurtarır. Ancak deprem öncesinde yapılması gereken bazı şeyler de bir o kadar mühimdir. Bu sebeple özellikle deprem bölgesinde eski, hasarlı, deprem riskli, ekonomik ömrünü tamamlamış binalarda oturmaya devam etmek oldukça risklidir. Bu yüzden ‘ deprem testi nasıl yapılır ? ’ diye araştırma yapmak ve binanın depreme dayanıklı olup olmadığını test etmek oldukça önemli bir konudur. Şirketimiz deprem testinin yanı sıra bina güçlendirme ve kentsel dönüşüm kapsamında da hizmet vermektedir.
DEPREM TESTİ RAPORU ALMAK İÇİN…
Deprem Testi İçin Ne Tür Çalışmalar Yapılır?
Deprem testi nasıl yapılır ? Sorusuna cevap olarak; bu konuda çeşitli çalışma yolları mevcuttur. Esas amaç eğer bina veya yapı depreme karşı dayanıklı değilse, bir takım çalışma ve projeler ile binaların güçlenmesini veya kentsel dönüşüm kanunu kapsamında yeniden inşa edilmesini sağlamaktır. Bu yüzden uzman bir ekiple çalışmak oldukça hassas bir konudur. Deprem testi aşamasında yapılan bazı teknik çalışmalar şunlardır:
- Bina zeminini tespit edebilmek için zemin etüdü hazırlanır.
- Binanın mevcut durumunun tespiti için bina rölövesi çizilir.
- Çeşitli nedenlere bağlı zamanla binada meydana gelen hasarlar tespit edilir.
- Binanın kolon ve perdelerinden beton ile karot numunesi alınarak yapı laboratuvarında testler yapılır. Bunun sonucunda bina beton dayanımı da tespit edilmiş olur.
- Bilgisayar ortamında bina 3 boyutlu olarak modellenir. Gerekli hesaplamalar yapılarak binanın deprem durumundaki güvenliği tespit edilir.
- Son olarak da bina üzerinde yapılan tüm iş ve işlemlerin sonucuna göre yapıya ait ‘deprem testi nasıl yapılır?’ sorusuna cevap niteliğinde olan bu rapor hazırlanır.
Deprem Testi Kimler Tarafından Yapılır?
Aslında ‘ deprem testi nasıl yapılır ?’ sorusu kadar ‘ deprem testini kim yapar ?’ diye sormak da bir o kadar doğrudur. Bunu cevabı olarak da başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yetki verilmiş olan ve bu testi yapabilecek her türlü bilgi, beceri, tecrübe ve donanıma sahip olan kuruluşlar tarafından yapılabilir. Uzun yıllardan beri her türlü yapı için birçok hizmet vermiş olan firmamız da sizler için bu testi en iyi şekilde yapmak için daima görev başındadır.
Deprem ülkemizin en acı gerçeklerinden birisidir. Geçmişten günümüze belli aralıklarla hep olmuştur ve bundan sonra da yine olacağı öngörülmektedir. Tedbir alıp felaketin önüne geçmek de sizlerin elinde olan bir durumdur….