İnşaat Maliyet Hesaplama
Bir yapının inşaat maliyeti hesaplanması, herhangi bir bina veya yapının yapımında ana aşamalardan biridir. İnşaat maliyet hesaplama farklı malzeme maliyetleri, işçilik ve belirli inşaat ve montaj işleri ile bina uygulama projelerinin hazırlanması, gerekli izinler için yapılması gereken ödemeler dahil baştan sona tüm süreci kapsamaktadır. İnşaat maliyeti için yapılması planlanan yapının mimari, statik, elektrik, mekanik ve diğer tüm disiplinlere ait uygulama projelerinin hazırlanmış olması gerekmektedir. Aksi halde gerçek maliyet hesabı yapılması mümkün olamaz bunun yerine toplam inşaat alanından kaba bir inşaat maliyeti belirlenebilir. Bu projelerde bina inşaatı için gerekli tüm detaylar, malzemeler, uygulamaya yönelik her şey bulunmaktadır bu şekilde binanın inşaat maliyeti hesaplama işlemi gerçekleştirilir. Şirketimiz bina projelerinin hazırlanması, inşaat maliyet hesaplama, deprem testi, bina güçlendirme ve kentsel dönüşüm hizmetleri sunmaktadır.
İNŞAAT MALİYET HESAPLAMA HAKKINDA DETAYLI BİLGİ VE HİZMET ALMAK İÇİN…
Bütçenin Ana Bileşenleri
Maliyet ve hız açısından en çok tercih edilen yapı türü olan betonarme bir yapı maliyetini hesaplamak, kullanılan malzeme, araç ve gereçler, nakliye maliyetleri ve bir inşaat şirketinin çalışanlarının ücretleri hakkında bilgi gerektirir. Uzmanlar, bazı durumlarda en iyi seçeneğin bir yapı maliyetinin tüm inşaat sürecinin aşamalı olarak hesaplanması ile olacağını tavsiye ediyor.
İnşaat maliyet hesaplama için en önemli veri inşa edilmesi düşünülen binanın uygulama projelerinin eksiksiz olarak hazır olmasıdır. Bina projelerinin hazırlanmasından sonra bina maliyeti için çeşitli aşamalar oluşturulur bunlar; bina taşıyıcı sistemi için beton, demir, kalıp, işçilik maliyet hesaplaması , elektrik tesisat malzeme, işçilik hesaplaması, tesisat ve havalandırma için malzeme ve işçilik hesaplaması, mimari yani ince işler için gerekli maliyetin hesaplanması bu ana aşamalardan sonra yapı maliyeti çıkarılmış olur. Bu ek olarak, bir yapım aşamalarının başlama ve bitiş sürelerinin de belirlenmesi müşteri ile yüklenici arasında yanlış anlaşılmalara neden olmasının önüne geçilmiş olur. Firmamız, kaliteden ödün vermeden bütçenize uygun bir şekilde yapılarınızı güçlendirme ya da yeniden oluşturmada sizlere yardımcı olmaktadır.
İnşaat Maliyetini Belirleyen Hususlar
Bir binanın inşaat maliyet hesaplama kullanılacak malzeme, inşaat alanı, yapı kat adedi, inşaat zeminine göre değişkenlik gösterir. Binanın kullanım amacı da maliyeti etki eden önemli unsurlardandır. Konut, işyeri, ofis, avm , kamu binalarının maliyetleri kullanım şekillerini nedeni ile farklılıklar gösterecektir. Yapı için hazırlanan proje kapsamında ilgili idareden alınan ruhsat kapsamında yapının toplam kat adedi, inşaat alanı, bina ölçüleri belirlenmiş olur. Hesaplamalarda uygulama projeleri ve alınan izinler kapsamında yapılır. İnşaat aşamasında tercih edilecek malzeme ve kalitesi de maliyetlerde önemli etmenlerindendir.
İnşaat Yapım Aşamaları
İnşaat aşamaları her bina için farklılık gösterse de genel olarak: İnşaatın yapılacağı alan belirlenir, hafriyat yapılır, temel için gerekli hazırlıklar yapılır, hazır beton ile temel oluşturulur, zemin kat betonu dökülür, diğer tüm kat döşemesi sırası ile yapılır, bodrum kat izolasyonu yapılır, çatı izolasyonu yapılır, çatı kaplaması yapılır, binada iç ve dış duvarları örülür, iskele kurulma işlemleri yapılır, dış cephe sıva işlemleri yapılır, iç sıva yapılır, su, elektrik, telefon, televizyon ve sıhhi tesisat işlemleri yapılır, iç duvarlarda ve tavanlarda boya yapılır, merdiven ve balkon korkuluklarının montajı yapılır, balkon yer döşemeleri yapılır, tüm marangoz işlemleri kapsamında kapı, mutfak kurulumu yapılır ve dolaplar takılır, bina pencere ve doğramlarının montajı yapılır, çevre düzenlemesi yapılır, inşaat temizliği yapılır.