Kolon Güçlendirme

Kolon Güçlendirme

Binaların ağırlığını kolonlar taşır. Kolon, binaların ana taşıyıcılardır. Bu yüzden kolonlar sağlam olmalı, sağlam olmayan kolonlara ise kolon güçlendirme çalışmaları yapılmalıdır. Yapıların bütün ağırlığı kolonlar taşır ve yapıları dengede tutar. Bir yapının ayakta durabilmesi için kolonlarının dayanıklı ve yeterli sayıda olması gerekir. Bir yapı sağlam değil ise yıkılır.  Bu sebepten ötürü bu ve bu gibi sağlam olmayan binalara uzmanlar tarafından  kolon güçlendirme çalışması yapılmalıdır. Şirketimiz uzman teknik kadrosu ile deprem raporu, bina güçlendirme ve kentsel dönüşüm hizmetleri sunmaktadır.

Kolon güçlendirme

KOLON TAKVİYE GÜÇLENDİRME HAKKINDA DETAYLI BİLGİ VE HİZMET ALMAK İÇİN…

Kolon Güçlendirme Nedir?

Kolonlar, yapıları ayakta tutup dengeyi sağladığı için binaların en önemli temel  yapı taşı durumundadır. Bu yüzden sağlam olmayan binalar için kolon güçlendirme çalışmaları artmaktadır. Kolonların kalitesi, binanın dayanıklılığını belirleyen en büyük ölçüttür. Bu sebepten ötürü kolonlar dikkat edilmesi gereken temel parçalardır. Özellikle ülkemizin bulunmuş olduğu konumu göz önüne alırsak bir deprem ülkesi olduğumuzu görürüz. Bu sebeplerden ötürü binalarımızın özellikle tekniklere ve gelişmiş teknolojiye uygun, depreme ve olası afetlere karşı dayanıklı binalar inşa etmemiz gerekir. Bir bina inşa edilirken kolonların sayısı, kalınlığı, beton kalitesi önem arz eder. Ülkemiz zaten depreme elverişli bir coğrafi yapıya sahip olduğu için deprem riskli bölge durumundadır. Onun için binalarımızın daha sağlam olması, kolon güçlendirme çalışmalarının artması gerekir.

Kolon güçlendirme çalışmaları; yapıların sağlamlaştırılması, dayanıklılığının artması için büyük bir öneme sahiptir. Kolonlar, binaların ana direnç parçalarıdır. Kolonlar zayıf ise zamanla ayanımı yetersiz hale gelmiş ise işin uzmanları tarafından kolon güçlendirme çalışması ihmal edilmeden, ertelemeden yapılmalıdır.

Kolon güçlendirme

Peki kolon güçlendirilmesi nasıl yapılır? Depreme karşı dayanıksız ve hasarlı binalar için güçlendirme işlemi yapılır. Bu işlem yapılırken farklı teknikler kullanılarak hasar giderilmeye, onarılmaya çalışılır. Yapılarda oturan insanların sağlıklı ve güvenli bir şekilde oturabilmesi için kolonlar güçlendirilerek depreme dayanıklı binalar yapılır.

Kolon takviye güçlendirme çalışmalarında kullanılan teknik yöntemler vardır. Bunlardan bir tanesi de kolona eklemeler yaparak, kolonun çelik bir taşıyıcı kafes içerisine alınarak güçlendirilme işlemidir; bu yönteme çelik manto ile kolon güçlendirme diyoruz. Yani bu teknik yöntemde eski kolon dışarıdan taşıyıcı çelik profiller ile güçlendirilir. Eski kolon yeni çelik taşıyıcılar tarafından tamamen sarılır ve bir bütün haline dönüşür. Bu şeklide eski kolonun taşıma kapasitesi arttırılmış olur. Bu işleme kolonların güçlendirme çalışması denir. Bu teknik yöntem sayesinde yapılar daha dayanıklı ve kullanılabilir vaziyette olurlar.

Kolon güçlendirme yapmadan önce binada gerekli teknik tespitler yapılması ve dayanıksız kolonlar tespit edilmeli ve bu kolonlar için güçlendirme projesi çizilmelidir. Çelik mantoya ek olarak eski kolonun üzerine betonarme yeni bir kolon yaparak da dayanıksız kolonun güçlendirilmesi sağlanır. Bu yönteme betonarme matolama denir. Bu yöntem de en çok kullanılan kolon güçlendirme yöntemlerindendir.  Günümüzde uygulama kolaylığı bakımından kolonlarda karbon fiber kaplama  ile yapılan güçlendirme de vardır. Güçlendirme yöntemi ne olursa olsun öncelikle binada gerekli incemeler ve hesaplamalar yapılıp güçlendirme projesi çizildikten sonra bina güçlendirmesi yapılmalıdır. Bina güçlendirme teknikleri için en çok kullanılan yöntem  kolon güçlendirme tekniğidir. Tüm detaylar için şirketimizi arayabilirsiniz uzmanlarımız her konuda size yardımcı olacaktır.